Daniel Širota sa narodil v Prešove, kde neskôr ukončil štúdium na súkromnej obchodnej škole. Už ako študent pracoval v miestnych reštauráciách, aby získal čo najviac skúseností.
SLOVENSKÝ ŠÉFKUCHÁR ZBIERAL DESAŤ ROKOV SKÚSENOSTI V ZAHRANIČÍ A DNES VEDIE KOŠICKÚ REŠTAURÁCIU PRIMI
Pracoval po nociach až dovtedy, kým v osemnástich rokoch neodišiel aj spolu s kamarátom do Írska. Začiatky preňho neboli ľahké; nevedel po anglicky a prácu si našiel až po dvoch mesiacoch, mal kopec dlhov a za prácou cestoval denne aj sto kilometrov.
Mladý a talentovaný šéfkuchár vedie tým kuchárov v košickej Primi od samého začiatku.
Po dlhých rokoch v zahraničí sa Daniel rozhodol vrátiť na Slovensko, aby sa s nadobudnutými skúsenosťami mohol rozvíjať a posúvať sa v svojom odbore profesionálneho kuchára vo svojej domovine.
Skúsenosti od Jamieho Olivera sú na nezaplatenie.
Kuchár, ktorý desať rokov pracoval v reštauráciách v Írsku, kde získaval skúsenosti aj v podniku svetoznámeho Jamieho Olivera, dnes šéfuje kuchyni v novootvorenej reštaurácii Primi v Košiciach. To je Daniel Širota.
Prešovčan zavesil volejbalový dres na klinec a odišiel variť k Jamiemu Oliverovi.
Daniel pracuje ako zástupca šéfkuchára v reštaurácii v Írsku. Po odchode do zahraničia nemal žiadnu prácu a kopec dlhov. Postupne sa na nové prostredie adaptoval, chvíľu pracoval ako kuchár aj v reštaurácii Jamieho Olivera, dnes zastupuje šéfkuchára v špičkovej reštaurácii.
Daniel Širota: Môj recept
Už ako osemnásťročný som odišiel do Írska, kde som pôsobil ako sous chef v reštaurácii Hartes pod vedením šéfkuchára Barryho Liscombeho. Takisto som pracoval ako sous chef/kitchen manager pre sieť talianskych reštaurácii Dunne & Crescenzi, ako line chef Jamies Italian Dundrum a v reštaurácii Seagrass Mediterranean Cuisine ako sous chef.
Po 10 rokoch som sa vrátil na Slovensko. Teraz posledných 5 rokov stojím za úspechom reštaurácie Primi v Košiciach, otvorením nového Ria v Bratislave a zároveň spolupracujem na ďalších projektoch ako konzultant.
Prostredníctvom svojho cateringu na eventy a iných udalostiach sprostredkúvam zážitok v podobe nezabudnuteľného jedla.
Rauty, bankety, firemné akcie, teambuilding, živé varenie, plesy, bály, grill party, svadobné hostiny, degustačné a tematické večere pre 2 osoby až po ples v opere.
Magazín Trend ma v roku 2020 zaradil do rebríčka “ TREND TOP ŠÉFKUCHÁR “ ktorý vybral 20 najlepších šéfkuchárov.
Kuchárska špička Daniel Širota pripraví v Teleráne zdravé recepty z Ňuňu
Ambiciózny a talentovaný šéfkuchár Daniel Širota bude 28.1.2020 v Teleráne pripravovať recepty z Ňuňu smotanového jogurtu s ovocným pyré. Sme veľmi radi, že práve on bude ambasádorom značky Malý gazda, keďže patrí k najlepším kuchárom na Slovensku. Určite Vás inšpiruje zdravými receptami, ktoré si rýchlo pripravíte a potešíte nielen svoje deti.
Vegetariáni sú ukrátení o veľa chutí!
T-Bone, Rib Eye, Rump či Flank sú najznámejšie druhy steakov pripravované na Slovensku. Na bratislavskej gastro mape sa po čase opäť objavila stálica medzi podnikmi ponúkajúcimi najlepšie mäso a exotické kokteily v meste.
„CHCE TO ROKY TVRDEJ PRÁCE, POKORY, REŠPEKTU A TRPEZLIVOSTI,“ ZHODUJÚ SA MANAŽÉRI
Práca v gastre je jedna z najnáročnejších – vyžaduje si plné fyzické aj duševné nasadenie. Čašníci musia vedieť nielen nosiť jedlo a poznať naspamäť celé menu, ale aj čítať náladu hostí, byť empatickí či dokázať odporučiť vhodný dezert. K tomu všetkému sú celý deň na nohách.
VÝNIMOČNÉ RIO, NÁROČNÝ ŠÉFKUCHÁR
Daniel Širota predstavuje svoje nové menu. Pred štyrmi rokmi otváral Primi v Košiciach. Teraz prišiel do Bratislavy zapísať nové Rio na mapu gastronómie. Využije na to novú úžasnú kuchyňu a jedinečnú atmosféru nového Ria.