';

Za tri roky na vrchole

najlepších reštaurácií v Košiciach

Mať spokojného zákazníka, ktorý sa vždy rád vráti, je cieľom každého podniku. Obvykle k tomu nestačí mať polotovary za nízku cenu. Dnešné reštaurácie sa snažia o vytvorenie špecifickej, zapamätateľnej atmosféry a chuti, ktorej ľudia jednoducho neodolajú.

Mala by to byť láska už na prvý pohľad. Dizajn, ktorý zaujme, lákavý interiér, lahodiaca vôňa, farby a príjemná hudba. Tajomstvo úspechu však tkvie predovšetkým v jedle. Za tým vždy stojí majster kuchár, ktorý je zodpovedný za to, čo zákazník dostane na tanieri. Nielen čo, ale aj kedy a ako.

Mať v kuchyni skutočného šéfkuchára znamená podávať ľuďom nielen jedlo, ale aj zážitok. Z chuti, ale tiež výzoru. Takýchto tanierov sa vám dostane v Primi, v reštaurácii v centre mesta, pod vedením Daniela Širotu.

Toto pomerne známe meno sa ľuďom spája s východniarom, ktorý varil aj v reštaurácii Jamieho Olivera. Skutočne, je to rodený Prešovčan, ktorý nazbieral gastronomické skúsenosti v Európe a zakotvil v Košiciach, v Primi na Kováčskej 2, kde svoje poznatky zužitkováva naplno.

Tradičné jedlá, netradičná forma

Dnes by ste však jeho varenie neporovnávali so žiadnym iným šéfkuchárom. Jedlá Daniela Širotu sú špecifické a jeho meno sa stalo značkou, ktorú ľudia vyhľadávajú. Tento majster naplno využíva svoje viac než desaťročné skúsenosti zo zahraničia, aby dnes v Košiciach mohol podávať nadštandardné jedlo.

V novom jedálnom lístku Primi nájdete tradičné pokrmy, ktoré dobre poznáte, avšak v netradičnej podobe. „Tvorím jedlá plné emócií a sexepílu. Sme síce trošku drahší, no nie je ľahké docieliť skvelé jedlo bez kvalitných surovín a profesionálnu obsluhu bez dostatočne kvalifikovaného personálu.“

Kačacia kroketa s ovčím syrom, baby cviklou, hruškami, orechovou mrveničkou a estragónovým sirupom. foto: Peter Sulovský

Chrbát z daniela s pečenou maslovou tekvicou, marinovanou kvakou, slivkami, slanou orechovou mrveničkou a šípkovou redukciou. foto: Peter Sulovský

Menu pre Košičanov

Nové, v poradí tretie menu reštaurácie Primi je sezónnejšie, kratšie, atraktívnejšie a najmä lokálnejšie. Je totiž tvorené predovšetkým pre Košičanov. Daniel Širota pri jeho zostavovaní dbal na to, čo nám chutí a čo si často objednávame. Ako sám vraví, jedlá, ktoré ľuďom nechutia, z jedálnička bez problémov vyhodia. Zostavili tak špičku špecialít, v rámci ktorých si skutočne máte z čoho vyberať.

Ak by ste chceli prísť ochutnať špeciality Primi v rámci ich nového menu, máme pre vás tip šefkuchára. Čo vám spôsobí úplný gastronomický zážitok? „Určite nové, moderné prevedenie hovädzieho tataráku, aký v Košiciach nájdete len zriedkavo, ak vôbec. Ďalšie jedlo, ktoré odporúčam, je spojenie chutí v lososovom tataráku, ktorý je veľmi obľúbený už od samého spustenia jedálneho lístka. Za zmienku stojí aj náš dlho vychytávaný recept na cícerový humus alebo rybaciu polievku, ktorú máme už štvrtý rok – je neskutočná, lebo samotný recept bol šperkovaný dodnes.“

Poctivá domáca výroba

Odporúča tiež výbornú taliansku paradajkovú polievku z lúpaných talianskych paradajok. Z hlavných jedál, keďže Primi je mediteránna reštaurácia, sú to hlavne rybacie špeciality, ale aj mäso. V tomto podniku je veľkým plusom vlastná tvorba potravín. „Vyrábame si domáce cestoviny, pečieme chlieb, burger žemle, robíme domácu zmrzlinu, dezerty a podobne. Všetko, čo vieme vyrobiť, si vyrobíme sami,“ podotkol Daniel Širota.

Absolútnym tunajším hitom, ktorý málokto pozná, je hovädzie lúpané plece, ktoré sa pripravuje dva dni, kým ho zákazník dostane na tanier. „No samotné jedlo stojí za to ochutnať. Skvelé sú tiež naše lazane z údeného lososa.“

Cviklový šalát s bryndzou, pečenou tekvicou, cícerom, baby špenátom, kalerábom, sušeným ovocím a dresingom z pekanových orechov.

Francúzska hruškovo-mandľová tortička s čokoládou, citrónovo-šafránovým gélom, hruškovou penou a rozmarínovým sirupom.

Degustácie šéfkuchárových špecialít

Okrem jedálneho lístka tu môžete prísť aj na rôzne tematické degustačné večere pod vedením šéfkuchára. Tieto takzvané chef špeciály ponúkajú v Primi pravidelne.

„Priam zbožňujem piecť a tvoriť nové jedlá. Také, aké v Košiciach ľudia ešte nejedli. Snažím sa tak tvoriť na východe trendy v gastronómii, chcem do nej vniesť niečo nové. Nesledujem konkurenciu, lebo sa snažím o to, aby som bol práve ja tým, koho konkurencia sleduje. Mojou prioritou je zameriavať sa na spokojného zákazníka, ktorý sa rád vráti do našej reštaurácie. To ma z toho celého najviac teší.“

Zo svojho tímu tvorí profesionálov

Kuchyňu tvorí celý tím, samozrejme, nie je to len o šéfkuchárovi. Na príprave jedál pracuje Daniel s ôsmimi šikovnými kuchármi. Využívajú tie najmodernejšie technologické postupy tak, aby čo najefektívnejšie a najchutnejšie pripravovali jedlá pre svojich zákazníkov.

Daniel sa netají tým, že svoj tím poctivo vedie, čo sa občas nezaobíde bez kritiky či tvrdších slov. „Som nezastaviteľný, rebelský kuchár, ktorý si ide za svojím cieľom – chcem dosiahnuť úspech za každých okolností. Často počúvam, že som prísny a arogantný, no dosiahnuť úspech spočíva v odhodlaní a disciplíne.“

Inšpirácia pre druhých

Vďaka tomuto prístupu si ho mnohí zákazníci nielen pochvaľujú, ale aj sledujú jeho profily na sociálnych sieťach. Nechávajú sa inšpirovať, skúšajú jeho recepty a dokonca si ho občas zavolajú variť aj na súkromné akcie.

Podľa slov šéfkuchára Daniela Širotu však úspech Primi spočíva práve v tom, že v tomto podniku idú za cieľom, ktorý si nastavili – je ním spokojný zákazník. Očividne sa im to darí, pretože reštaurácia sa za tri roky vyšvihla naozaj vysoko. V Košiciach je známa nielen dobrým jedlom, ale aj milou, pozornou obsluhou a v neposlednom rade príjemnou atmosférou, v ktorej sa človek cíti naozaj uvoľnene. „Možno sem k nám nepríde človek každý deň, možno len raz za dva týždne, no pri každej návšteve si povie – wau!“

Šéfkuchár Daniel Širota vytvára v Primi jedlá, ktoré sa oplatí ochutnať. foto: Patrik Labant

 


Košická reštaurácia Primi sídli na Kováčskej. foto: medusagroup
 

 

 

Matey Myko